maj 20 2013

Göteborgsvarvet.

Varmt. Skitvarmt. Hur varmt som helst. För att inte tala om hur långa två timmar kan va om man sen ska springa i den värmen också. Sen ska vi ju inte gå händelserna i förväg, men tyvärr blev dom två timmarna till och med lite drygt två timmar. Även med officiella mått mött.

Långsiktig uppladdning:
Seriös löpträning sen i höstas, svacka kring jul med förkylning och allmän vekhet. -Man är ju inte mer än man. Försökt springa 3 dagar i veckan kombinerat med lite vikter och andra muskelövningar. Att kalla det styrketräning eller andra fashionabla ord vore en kraftig överdrift.

Kortsiktig uppladdning:
Förkyld veckan innan. INTE bra för motivationen eller peppningen. Som min säljchef en gång sa: Sämst när det gäller… Fattade precis vad han menade med det! När sen väderleksrapporten spådde extremt varmt väder till dagen för loppet (Lördag 18 Maj 2013) blev denne ljushyade värmeundvikande feltempererade springande motionären inte MER taggad. Deltagarna uppmanades att dricka extra och inte satsa på speciella tider detta året på grund av den extrema värmen.

“Upp mot 30 grader på delar av banan och dessutom hård vind gjorde loppet till ett av de tuffaste någonsin.” -Varvsgeneralen Bo Edsberger

Spännande uppladdning för en som hade fullt upp med att ta reda på vilken höger fot var där tids-chipet skulle sitta. Och på tal om det. Eftersom jag fortfarande har plåster runt hela foten efter att kardborrebandet som höll chipet “grävt” sig in i huden sätter vi upp det på åtgärdslistan inför nästa år.

Sammantaget är jag fantastiskt imponerad över organisationen. Det här var inte första året loppet genomfördes, och det är rätt uppenbart. Allt flyter otroligt bra trots att det är 30-40.000 människor som trängs de första timmarna i samband med starterna. Syns kanske i kön till baja-majorna…

Mitt mål var att springa under 2 timmar. Min träning va upplagd på att ligga på en snitthastighet för att klara det. Hittade 2 buggar i det systemet. Skåne är platt. Det är inte Göteborgsvarvet. Och loppet är inte 2 mil som jag räknat på. Det är 21 km. (komma 97 och en halv meter).

Starten:
Startgrupp 21. “Boskapsvagnen”. Där nere bland alla andra nervöst leende ovissa om hur jobbigt livet skulle vara om ca 2 timmar. Kollektiv uppvärmning i startledet. Sprungit och värmt upp lite tidigare, men svårt hålla kroppen varm -trots hetta. Startskottet går och lättnaden över att slippa vänta längre byts mot ångesten att nu tvingas börja springa.

Första kilometerns stora dilemma är att inte rusa på trots att alla runt en och hela kroppen säger SPRING NU! utan att hålla inne på krafterna. Folkfesten runt banan är energigivande och musikanterna öronbedövande. Grillar, filter, uppdukade bord och fulla studenter. Fanns uppenbart betydligt mer avlsappnande sätt att tillbringa dagen…

Första milen var bäst. Trevlig omgivning att springa i och fortfarande hög av publiktrycket. Sen blev det jobbigt. Lätt irritation av chipet har övergått i smärta och börjar nu även missfärga strumpa och sko. Sluta titta ner på eländet är en bra lösning. Och kissnödig var jag efter att likt en elefant inte intagit vatten räknat i glas eller liter, utan i kubikmeter. Jag som aspirerar i OS i liten blåsa fick det rätt tufft.

När jag passerade 15km hade jag tappat lite i tid men kände ändå mig hyfsat fräsch i kroppen. Det höll 2 km. Rasar. Trångt och ojämnt underlag (-Lägg ner det här med spårvagn va!?) inne i stan förbi avenyn och tillbaka mot parken gjorde det till den tuffaste biten. Kan vara så att jag va rätt trött då också och det kan ha gjort mig mer känslig?

Målgång:
In i parken efter centumsträckan. Snart framme tänker jag och ökar. Inser att jag är “vilse” och har några kilometer kvar. Saktar ner igen. Där va det rätt tufft, men till slut känner jag igen mig -på riktigt och kan ännu en gång rycka ifrån. In i mål. Den bekanta känslan av att inte veta om gråta eller skratta hade varit bästa lösningen just där och då gör att båda reaktionerna uteblir. Hjärnan orkar inte ta ett beslut. Inhalerar mitt kexchoklad och min banan som jag fått efter målgång och stapplar iväg för en välbehövlig dusch med 2kg medalj om halsen. Nöjd! Inte perfekt, men genomfört i alla fall! 2.10 i det vädret kan jag leva med.

 


maj 1 2013

Valborg 2013.

Sammanfattningsvis soligt och kallt. Blåsigt. O-eldat. I alla fall ute. Vi fick trösta oss med stor fin brasa i kaminen hemma istället.

Vi hade minsann laddat upp med varmaste tunna sommarkläderna och köpt korv, cola och negerbulle i väntan på den stora brasan som de anordnat i Höllviken. -Som man ju gör… Tyvärr bestämde brandinspektören att elda var ostrategiskt när det blåser så mycket, särskilt i närheten av alla “fiskehoddorna”.

Inte ens mannen på dragspel och en fantastisk solnedgång kunde rädda situationen, så vi tog och åkte hem igen. Men Zoie led inte alls, hon dansade sig varm och attraherade den ena friaren efter den andra, men hon var väldigt skeptisk.